Twee studenten praten zich het privéjet van Richard Branson binnen en vliegen met hem naar Washington. Te laat voor de inauguratie van Obama, maar ze hebben nu wel het privénummer van de bekende Britse ondernemer op zak.
Het verhaal zal weinigen zijn ontgaan: twee studenten, tevens jonge ondernemers, praatten zich afgelopen maandag gratis (ze doen zich voor als pers) naar binnen bij de Big Improvement Day (BID), een congres in Amsterdam voor leiders en beslissers.
Terwijl tv-host Ivo Niehe de topondernemer Richard Branson interviewt, krijgt het publiek kans vragen te stellen via een sms. Lennard Hulsbos en Omar Kbiri sturen de vraag:
'Dear Richard, would you perhaps have space for two broke students to join you to Washington?'
Branson hoeft niet lang over het antwoord na te denken: als je je paspoort bij je hebt, waarom niet? Vervolgens belt een leger belangrijke mensen met andere belangrijke mensen in Amerika, zodat de jongens zeker weten dat ze het land in mogen. Hulsbos moet er nog om lachen. 'Ja, het was bizar', zegt hij.
InauguratieKbiri en Hulsbos, die elkaar sinds september via de studie kennen, zijn donderdagochtend teruggekomen. Veel van de inauguratie hebben ze niet meegemaakt, maar dat doet niks af aan het avontuur.
Om drie uur 's middags zitten ze in het Hilton-hotel op schiphol. Ze hebben net een persconferentie achter de rug die BID heeft georganiseerd.
De organisatie is niet meer boos op het feit dat ze verzuimden kaarten (à enkele honderden euro's) te kopen voor het congres, vertelt Hulsbos. De ontstane positieve publiciteit betaalt zich dan ook ruimschoots terug. Al op het vliegveld kwamen er wel acht cameraploegen op hen af, vertelt hij door de telefoon.
De afgelopen dagen zijn ze compleet in de watten gelegd. 'Richard Branson was ongelooflijk. Ja, lief echt', zegt Hulsbos. In het begin hielden de beide studenten (Kbiri doet Music Management, Hulsbos International Communication Management) bewust wat afstand in de privéjet, om zich niet te veel op te dringen.
Groene energieToen ze water bestelden bij de stewardess zei Branson: 'Als jullie dronken willen worden, mogen jullie ook best wat sterkers bestellen hoor.' Het werd champagne, en ze filosofeerden met de ondernemer over de huidige economische tijd. Hulsbos, die sinds een week met zijn scriptie over 'corporote social responsibility' bezig is, nam vervolgens een interview met Branson af. 'Die kans kon ik echt niet laten gaan. Het was ontzettend indrukwekkend om de kennis van iemand met zo'n postuur te horen. De opbrengsten van Virgin Air (de luchtvaartmaatschappij van Branson, red.) worden geïnvesteerd in groene energie. Hij denkt dat bedrijven een steeds sterkere invloed gaan krijgen op sociale projecten.'
In Amerika aangekomen was de inauguratie al voorbij. Toen zijn ze de stad ingegaan, met een zakcentje dat Branson, en de ceo Ray Patel van Exact Software, hoofdsponsor van BID, hen eerder hadden toegestopt. 'We stonden erop onze onkosten te betalen, maar dat werd ten strengste verboden', zegt Kbiri.
Branson zelf regelde zelf vervoer, overnachting en tickets voor de terugreis voor de jongens. 'Daar kwam geen personal assistent bij aan te pas.' Toen alles voorbij was, gaf Branson de heren zijn nummer. 'Laat me weten hoe alles is gegaan', zei hij. ' Altijd handig om het nummer van een man als Branson te hebben', lacht Hulsbos. Als twee 'jonge gozers die het zakenleven willen leren kennen', kan hij hen nog veel leren. Hulsbos heeft het bedrijfje 'Cradle to design', Kbiri ontwerpt applicaties voor touchscreens (otoucho.nl).
Hulsbos ziet nu ook kans zijn daklozenproject te pitchen waar hij over bericht op mankindisnoisland.ning.com. Hij wil daklozen in contact brengen met mensen die wel een dak boven hun hoofd hebben, met het uiteindelijke doel dat de daklozen vaker uit eten worden genomen.
Later op de dag vliegen beide heren weer verder, dit keer naar studio Max. RTL Boulevard, Nos, Spits, het zijn maar een paar voorbeelden van alle media die ze inmiddels te woord hebben gestaan. Hulsbos kijkt ook wel een beetje uit naar een biertje op de bank met huisgenoot en kat.
Source http://www.vkbanen.nl/actueel/nieuws/737170/Altijd-handig-om-nummer-van-een-man-als-Branson-te-hebben.html
Dank je! Frederieke van Velzen voor het interview
vrijdag 23 januari 2009
Altijd handig om nummer van een man als Branson te hebben (door Frederieke van Velzen)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten